2012 yılında büyükşehir statüsü kazanmadan önce Denizli’nin kent merkezi, etrafında bulunan 21 belde belediyesi tarafından çevrelenmişti. Ancak şehirdeki imar uygulamaları, Denizli Mimarlar Odası yöneticilerini bile şaşırttı.
Bağbaşı Mahallesi’nde, eski belediyelik bir alan olan ve şimdi Pamukkale ilçesinin sınırlarında bulunan bir mahallede sel ve taşkın yataklarının doldurularak imara açıldığı ortaya çıktı.
Mimarlar Odası Başkanı Özlem Kabel, bu çevre karşıtı yatırım ve imar planlarının hemen durdurulması gerektiğini belirtti.
Mimarlar Odası, bölgedeki incelemeleri sırasında birçok paralel dere yatağının imara açıldığını tespit etti. Derbentderesi Caddesi’nde sel taşkın yatağının kapatıldığını ve sadece küçük bir tahliye sistemi ile suyun yer altına verildiğini gözlemledi.
Başkan Kabel, kentte uzun süredir devam eden ve bilimsel prensiplere aykırı olan planlamaların dere ıslah çalışmalarının bile uygun bir şekilde yapılmadığını ve daha da önemlisi kontrolsüzce imar açıldığını belirtti. Bağbaşı bölgesindeki sel ve taşkın alanlarında benzer durumların yaşanabileceği bir örneği yerinde gözlemlediklerini ifade etti.
Ayrıca, deprem riskinin hala devam ettiğini hatırlatan Kabel, şehirlerin bilimsel şehircilik ilkelerine uymayan yaklaşımlar nedeniyle deprem ve yoğun yağış gibi doğal olayların felaketlere yol açma potansiyelini artırdığını vurguladı. Meslek odaları, akademik kuruluşlar, bilim insanları ve ilgili diğer kesimlerin katılımıyla afet ve afet sonrası süreçlerin yönetimi için politikaların geliştirilmesi gerektiğini savundu ve rant odaklı politikaların terk edilmesi gerektiğini belirtti.
Mimarlar Odası Denizli Şubesi, doğal kaynaklarını kaybederek afetlere daha duyarlı ve güvensiz hale gelen kentsel ve kırsal yerleşim alanlarında gerekli afet önlemlerinin alınması gerektiğini vurgulayarak, mesleki uzmanlık, deneyim, bilgi ve birikimlerini kamu yararı ve toplum faydası için kullanmaya devam edeceklerini kamuoyuyla paylaştı.