Bize Ulaşın

Kentsel Dönüşüm

Hızlı Dönüşüm İçin Önerilen 9 Yol Haritası

Sosyal Medya'da Paylaş

Bakan Mehmet Özhaseki’nin özel İstanbul deprem yasası için 3’te 2 rıza şartını yüzde 50’ye çekme önerisi sonrasında, hızlı kentsel dönüşüm için 9 öneri gündeme geldi. Bu önerilere göre, inşaatın başlaması için 2/3 çoğunluğu yeterli olmalı ve kiracılara da kira yardımı yapılmalı.

yapihaber

Gönderi

Tarih:

Sosyal Medya'da Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, basın ve yayın kuruluşlarının yöneticileriyle gerçekleştirdiği toplantıda İstanbul’a özel çıkartılması planlanan deprem yasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, “Dönüşüm için 3’te 2 rıza şartı var.

Bana göre yüzde 50’ye gelmeli. Bunu TBMM’ye getirip tartışacağız. Hızlı adımlar atarak TBMM’de yaz dönemi davet edilerek görüşülebilir” ifadeleri sonrası yasa hakkındaki detaylar merak konusu oldu. Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Çiğdem Kezer, sürecin hızlandırılması gerekliliğine dikkat çekti ve dönüşümle ilgili teşviklerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Kezer, 2020 yılında İzmir depreminin ardından ortaya çıkan yüzde 51 rıza şartını hatırlatarak aşağıdaki yol haritasını önerdi:

Dönüşümün başlaması için yüzde 51 hisse çoğunluğuna düşürülmeli. Çünkü 2/3 arsa payı çoğunluğunun sağlanamadığı durumlarda, riskli yapı tespiti yapıldığı halde tek tek yıkımın gerçekleşemediği birçok taşınmaz mevcut.

Yüzde 51 hisse çoğunluğu sağlanamıyorsa, mevcut kanun ve uygulama yönetmeliğine göre, 2/3 hisse çoğunluğuyla inşaat ruhsatı alınarak inşaata başlamak mümkün olmalıdır.

İnşaatın başlaması için yüzde 100 mutabakat şartı, inşaatın gecikmesine yol açmaktadır. Sözleşmeye katılmayan hissedarların pay satışlarının hızlandırılması gerekmektedir. İnşaat ruhsatı, 2/3 hisse çoğunluğunun sağlanmasından sonra verilmelidir.

Sözleşmeye katılmayan hissedarların pay satışları için harcanan süre, inşaat ruhsatını geciktirmekte ve mağduriyet yaratabilmektedir. Gerektiğinde inşaat başlamışken kat irtifakı kurulurken kat irtifak listesini imzalamayanlar elimine edilebilir. Hak kaybı iddiasında olan malikler dava hakkını kullanabilir.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlara taşınmazlarının riskli yapı olduğu tebligatlarının hızlı bir şekilde yapılması sağlanmalıdır.

Adli ve idari yargıda verilen ihtiyati tedbir ve yürütmeyi durdurma kararları daha kontrollü bir şekilde verilmeli, inşaatlar keyfi olarak durdurulmamalıdır.

Kiracılara da tapu sahipleri gibi 18 aylık kira yardımı yapılmalı, taşınma desteği sağlanmalıdır.

Benzer Haber  Enflasyon inşaat maliyetlerine de yansıdı, Konut fiyatları daha fazla yükselebilir

Kendi binasını yapacak vatandaşlara yönelik kredi desteği artırılmalı ve uygulanabilir hale getirilmelidir.

Risk tespiti yapılan taşınmazlar için ek süre verilmeden tahliye süreleri düzenlenmelidir.

Devamını Oku
Reklam
Tıkla Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam

Çok Okunanlar