Bize Ulaşın

Emlak Gündem

Depremle birlikte “Dikey Mimari” yüksek katlı binalara ilgi azaldı.

Sosyal Medya'da Paylaş

Deprem Ülkemizin bir gerçeği. Geçmiş yıllarda defalarca yatay mimari ve düşük kat ile ilgili yazılıp çizildi.

yapihaber

Gönderi

Tarih:

Sosyal Medya'da Paylaş

Deprem Ülkemizin bir gerçeği. Geçmiş yıllarda defalarca yatay mimari ve düşük kat ile ilgili yazılıp çizildi. Ancak Ülkemiz de ki rant anlayışından dolayı yapılan inşaatların neredeyse %90 ı dikey mimari olarak yapıldı.

Geldiğimiz noktada İstanbul’da yaşayanlar artık 2 – 3 Katlı ve Villa projelerini tercih etmek istiyor hatta bir çokları mevcut yüksek katlı dairesini satıp yatay mimari anlayışıyla dizayn edilen bir eve kavuşmaya çalışmakta.

Peki Yatay Mimari Nedir?

Gayrimenkul sektörünün en çok konuşulan, gündemden eksik olmayan konularından biri olan yatay mimarinin kentsel dönüşüme olan etkisi, yapılaşmanın bu yönde olup olamayacağı merak ediliyor.

Yatay Mimarinin Avantajları

Genellikle büyük şehirler için önerilen yatay mimari, hızla artmakta olan dikey mimari yaklaşımının şehir mimarisine ve siluetine zarar vermesinden dolayı cazip görünüyor.

Doğayla iç içe olma fırsatı sunan yatay mimari, şehrin inşasında enine gelişen yapılara yer verilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Dikey mimarinin aksine yatay yapılar, sıcak ve samimi bir ortam sunarak hem daha fazla peyzaj alanı sunmakta hem de komşuluk ilişkilerini güçlendiriyor. Dikey yapılaşmanın önüne geçtiği aileler arası komşuluk bağı, yatay mimari ile tekrar kazanılabilir.

Yatay mimari ile sağlıklı ve düzenli bir yaşam olanağı sunuluyor olup; insanların çevreden izole olmasının önüne geçiliyor. Toprakla temas halinde olma imkanı sunarak insanlara hem huzurlu hem de sağlıklı bir yaşam imkanı sunan yatay mimari yapılar ilgi görüyor.

İmar Yönetmeliği ile Yatay Mimari

İmar yönetmeliği, yatay mimariyi teşvik ederek şehirlerin yatay gelişmesinin hedeflendiği planda yer alan en önemli değişiklikle, arsa üzerindeki bina oturum alanını %40’tan % 60’a çıkartan plan yatay şehirleşmenin önünü açıyor. Arsa üzerinde inşaat taban alanının %60’a kadar genişlemesine izin veren yeni yönetmelikle; önceden aynı büyüklükteki arsada emsal tamamlamak için 3 kat gerekirken, düzenlemeyle aynı metrekare inşaat alanında 2 kat ile emsali karşılayabilecek.

Benzer Haber  Köye Ev Yapmak için İzin Gerekir mi? -

Devamını Oku
Reklam
Tıkla Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam

Çok Okunanlar