Bize Ulaşın

Emlak Gündem

Küresel Konut Krizi Kapıda! Satışlar Durdu.

Sosyal Medya'da Paylaş

2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,9 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak % 189,2, reel olarak ise % 58,0 oranında artmıştır.

yapihaber

Gönderi

Tarih:

Sosyal Medya'da Paylaş

Merkez Bankası’nın (TCMB) EYLÜL 2022 Konut Fiyat Endeksi verilerinde ortalama metrekare fiyatı Türkiye’de 15 bin 863,1 TL’yi (855 dolar), İstanbul’da 25 bin 714,8 TL’yi (1.377 dolar) seviyesinde oldu. Konut fiyatlarındaki artışın nedenleri ve daha da artması söz konusu mu sorularına uzmanlar ne yanıt veriyor?

Dünya çapında pandemide görülen konut fiyatlarındaki artışta sona mı gelindi?

2015 SONRASI KONUT ARTIŞ GRAFİĞİ

Konut Fiyat Endeksi (KFE)
2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,9 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak % 189,2, reel olarak ise % 58,0 oranında artmıştır.

Satışların durma noktasına gelmesine rağmen özellikle İstanbul’da fiyatlar her geçen gün hala artmakta. Arz talep meselesini aşan küresel konut fiyat artışları durdurak bilmiyor. Sizlere sektör içerisinde yapılan yorumları derledik.

Yakın vadede düşüş öngörülmüyor.

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, fiyatlarda artışın sürmesini beklediklerini belirtirken, enflasyonist ortamda düşüşün de yavaş olacağını iletti. Beklenti enflasyonuna vurgu yapan Elmas, bunun da fiyatları yukarı itmeye devam ettiğini söyledi. Arzdaki düşüşün de maliyetlere eklenmesiyle fiyatların çok hızlı yükseldiğini vurgulayan sektör temsilcisi, 2018’de fiyatlardaki çöküşün uzun süre etkili olmasıyla birikmeli maliyet etkisinin, tüm koşulların bir araya gelmesi sonrası yansıdığını açıkladı. 

Özellikle dolar bazında artışların yüksek olduğunu belirten Elmas, TL bazındaki hızlanmanın algıyı da etkilediği görüşünü savunurken, maliyetlerdeki artışın dolar bazında 2 kat olduğunun altını çizerek yine de tam olarak ev fiyatlarına yansımadığını söyledi. 1 yıl daha konut fiyatlarında yükselişi sürebileceğini de sözlerine eklerken, arzı artıracak nedenlerin de kısa vadede oluşmayacağını aktardı.

Bir ev sahibi ise;

” Oturduğum ev 3 milyon tl’ye yakın.

2021’de verilen o düşük faizli kredi ile (artık böyle bir uygun faiz zaten bulunmuyor) diyelim 2.5 milyon kredi çektim ve 500k tl de peşinat ödeyerek evi satın aldığımı düşünelim.

2.5 milyon tl’ye o düşük oranlarla bile aylık ne kadar taksit çıkıyor biliyor musunuz? 30.000 tl’ye yakın bir aylık ödeme istiyor banka benden, 10 sene boyunca.

2+1 yeni bina, aile oturmak istese sığamaz öyle diyeyim.

Peki aranızda kaçınız ayda 30.000 tl konut taksiti ödeyebilir? hadi ödediniz diyelim daha sonrasında başka eve çıkmak isteyeceksiniz çünkü sığamayacaksınız. Faizler düşse bir posta daha ev fiyatları artar diye tahmin ediyorum, onu daha bu denkleme eklemedim.

Özetle beyaz yakalının aylık geliriyle ev alabilme ihtimali neredeyse kalmamıştır. Bir yerden toplu para gelmediği müddetçe de bu fiyatlarla alamayacaktır ki bir Ülkede maaşlı çalışan insanlar ev alamıyorsa o ülkede ev fiyatları bir vadede düşmelidir diye düşünüyorum.

istanbul’da emlak piyasasında sürdürülebilirlik kalmadı, geçmiş olsun.” dedi.

Alternatif yatırımlara göre ev fiyatları düşüyor.

Benzer Haber  Esenyurt’ta konut satışında 9 yılın en sert düşüşü

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi (İSTEBKOOP) Başkanı Ulvi Özcan ise fiyat artışları için ‘kaçırdım duygusunu’ vurguladı. Düşük faiz ortamında yükselen enflasyonla bu duygunun öne çıktığını söyleyen Özcan, döviz bazında da yabancılar için Türkiye’deki konut piyasasının ucuz kaldığını iletti.

Özcan, temeli geçen günlerde atılan ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi’ olarak lanse edilen TOKİ projesinin ve alım gücündeki düşüşün TÜİK verilerine yansıdığı bunun da TL bazında yer yer düşüşe yol açsa da yeterli olmadığını belirtti. Yine de diğer alternatif yatırım araçları ve döviz bazında düşüşün olduğunu ve süreceğini de iletti.

Devamını Oku
Reklam
Tıkla Yorum Yap

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam

Çok Okunanlar